Circleinspoon's !LOVE

Wednesday, June 06, 2007

My trip in Sarawak

from 11-13 of may 2007, i went to kuching, sarawak with baizah. it's all my idea. i bought the package at MATTA fair, I bought the tickets at AirAsia. I'm a travel-o-addict. ;pHari Jumaat petang baie sampai kat serdang. ktrg g solat kat masjid upm dulu (where i met dd, ja n hana!!!).then makan kat restoren fish n chips kat serdang ngan shah skali. aku xbritau pon dak tuh aku nak g sarawak. kuikuikui.(pagi kat airport nak masuk balai pelepasan baru aku msg beritau).Neway, pepagi buta dalam kol5 dah bangun, apter subuh jer trus begerak ke ptrjy. ingat nak naik klia transit. skali bapak aku antar trus g lcct.
sonok pepagi buta camtu, xda org, sejuk, n nyaman.lama gak lelepak kat lcct. ktrg nyer flight kol 8.45am. for the 1st time aku naik flight. scary+excited. the view was unexplainable. i'm a sea addict+ sky addict. To see it all froma different angle is phenomenal. aku xbley nak lelap mata. baie plak tdo dr awal lagi. adala tetido jap gak. alhamdulillah, flight ktrg slamat sampai kat kuching dalam kol 10 something (perjalanan selama 1 jam 45 min).when we came into sarawak air, you could see such beautiful curly view of the river from top. it's like a painting.
ktrg djemput en.Rosli(tour guide) and en.johan(driver) kat airport kuching.

Hari pertama:
-d bawak melawat patung kuching kat tgh2 roundabout, siap bergambo lagih ;p
-g majlis bandaraya kuching utara-g waterfront (lalu jalan gambir++)
-g muzium sarawak
-g makan tghari
-g tgk org wat pasu sarawak ( and try buat too!!!)-g tgk camana dia wat sarang burung
-g tgk tpt org wat kek lapis sarawak (and tempah sorang 5 kotak. kekeke...)
-g nak sarawak river cruise!!! this is so amazing. the cruise along sarawak river at the waterfront. baru aku tau, aku x mabuk laut!!!( of course not. I'm a waterperson I'm an aquarius!).amek banyak giler gambar. aku la jadik potograper baizah. dari ptg sampai ke sunset.the sunset... kat dalam bot tuh ada makan2 sket. pastu masa nak last2, ada wat dance performance. ktrg amek gambo ngan the dancers!
-g makan seafood kat "hot spot" kalo xsalah namanya tu, kat atas bumbung angunan. memang ramai orgla.ktrg nih dah cam x terlarat nak makan dah (nasik+udang grg+sayur pakupakis+tomyam+sotong+buah2an)
-g otel harbourview. kepenatan giler. kekemas barang suma2. tdo!!!

Hari kedua:
-matahari naik cepat kat sarawak.bangun subuh tu, rasa cam dah terang jer. kol 7 memang dah terangla.
-sarapan pagi yg syiok!! rasa nak amek suma benda kat meja buffet tuh.aku amek nasik grg+mi grg+telor separuh masak+buah2an+pastries. nyum2!
-g sarawak cultural village yg terletak d kaki gunung santubong. Dalam perjalanan tuh nampak g.santubong, nampak pantai sabtubong. keciwanya xdapat p mandi!!!
-g muzium kucing kat Majlis Bandaraya Kuching Selatan. pastuh ktrg di antar balik ke otel. Program harituh sampai sini ajer.-ptg tu aku ngan baiezah g jalan kat main bazaar kat waterfront. sepanjang-panjang tuh kedai yg jual macam2 barang sarawak.puas gakla jalan. kene tgk2. ada kedai yg jual murah n mahal sket. bley tawar menawar. waktu kat sni, kawan baie sherry datang. lama gak stu. aku siap bli suma benda yg patut utk bawak balik. pnat seih... aku banyak jalan sorang jer. baie ngan sherry dok lama kat sesatu kedai. tak larat aku nak tunggu. i just went ahead and search for the things that I need.
-malam tuh plak parents sherry bawak g makan kat satu tpt tu, aku lupe nama. makan laksa sarwak! sdap ma....-balik makan jejalan kat waterfront, amek gambo.
-pastuh ktrg ingat nak g tgk midnite show kat komplek pelita tuh. tapi aku enggak laratla, i went back to the hotel room.Kemas barang, kekira expenses(abes duit den...), and tgk movie "the astronaut's wife" kat TV1.

Hari ketiga:
-sarapan yg syiook!!! nasi lemak+hotdog+potatoes+pastry+telor spara masak. wah....
-pepagi buta tu g lagi bazaar. baie ada benda yg dia xsempat bli barang. aku g print a fewpics for sherry and our guides.kat main bazaar tuh, ada satu kedai yg jual ice shake yg sgt mengancam! aku amek choc shake dia. macam mcD punya maa!!!harga pn bley tahan rm2.50 kalo tak salah.-after check-out, en.rosli and en.johan amek ktrg, utk bawak ke airport
-sempat singgah ke tpt buat sarawak crafts
-pergi bawak satu beg. balik bawak 2 beg. aduh...berat nyer. en.rosli tlg kitorang uruskan kemasukan ke balai pelepasan.-ingatkan dapat balik awal. sekali da...flight dtangguh!!! waduh2... bukannya sejam dua. tapi 5 jam. supposedly kol 3.30 pm.tapi airplane xdatang2. penat giler nih tunggu kat pintu 1 tuh. ramaigak org. kebanyakannya dak2 uitm yg nak balik ghumah.(ada sorang mamat tuhaku tgk gaya cam iqbal se ajer).bertahan sabo nih, skali biler balik solat, dia cakap maybe ktrg kene transfer ke flight lain. paling awal kom 9.30 pm.mak ooi!! rasa cam nak nangis dengar. esok kerja. penat. nak sampai kl kol bapela nanti.tgh aku nyibuk2 nak tukar flight tuh, kali dga berita yg dia cakap fight ktrg dah on the way ke kuching. so, dalam 8.45 bley gerak ke kl.alhamdulillah, xjadik nukar flight. dapat kupon makanan free. makan kat kfc, duduk2 jap. then tunggu flight ktrg.pemandangan kuching waktu malam drpd atas sangat bercahaya. meriahnyer aku tgk.-sampai lcct nak dkt kol 11 malam. nak tunggu bas ke klia plak. kat klia sesat waktu carik klia transit. waduh...pnat bangat.nasib ada sorang maknusia nih tlg ktrg tunjuk jalan. sampai putrajaya dalam kol 12 lebey. akak aku amek kat sana. sampai umah akak aku plak, angkut barang suma naik keta aku plak. drive ke umah aku kat kajang.memang ngantuk gakla waktu drive tuh. sekali ada road block kat ptrajaya. mak aiii...ada2 aja dugaannya. terimaajelah..sampai umah aku adala nak dkt kol 1. esoknyer aku amek cuti first-half. tak larat nak kerja pepagi tuh.

For a conclusion. Sarawak is a great place to be. Next time I go there, I'm going for the outdoor packages.Go to Nature Park+mandi laut+outdoor activities la!

[baie stay umah aku sampai sabtu. waktu aku kerja, dia ada kuar ngan kekawan dia or lelepak aje kat umah aku. sabtu pagi tu ktrg g puduraya. bas dia amek kol 2.30]

27/5/07

1 comment:

rosealley said...

thanx la untuk kek lapis especially yg kaler hijau 2, soooo delicious, n the bracelet 2=)

btw, kalau aku naik flight, mesti tdo je, sebab telan ubat mabuk dulu, haha, i know 4 sure aku mabuk coz naik yg 45 min ke klate 2pun da rase pening;p